Korte erhvervsfilosofiske nyheder er et udpluk af aktuelle emner fra andre medier og aktører, hvori de erhvervsfilosofiske temaer, Ansvar, Omstilling og Værdier viser sig. De korte erhvervsfilosofiske nyheder indholder henvisninger til artikler, rapporter og analyser. 

[box]De korte erhvervsfilosofiske nyheder en ikke-låst abonnementservice, som er gratis tilgængelig. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler på Erhvervsfilosofi.dk kan du oprette gratis adgang i tre måneder ved at klikke her.[/box]

Deltagerprogram for små leverandører i amerikansk børsnotering

Den deleøkonomiske forretningsmodel har sat sine spor på en amerikansk børsbørsnotering af selskabet Etsy, der er en markedspladsen for kreative erhverv. Ifølge det amerikanske nyhedssite CBNC har Etsy, der blev børsnoteret i april i år, dedikerede 15 procent af de udbudte akter til sine leverandører og andre småinvestorer på vilkår, der var langt mere fordelagtige end for andre vanlige investorer. Det er et relativt kendt fænomen, at virksomheder som lader sig børsnotere sikrer en portion aktier til favorable pris til sine ansatte. Og nogle husker måske, at flere virksomheder i de glade iværksætter dot.com dage i 90érne tilbød både kunder og leverandører en bid af ejerkagen, der dengang for mange desværre viste sig at være en fuser. Men nu er fænomenet vendt tilbage og det fælles ejerskab er i sin fulde udfoldelse på mange måder deleøkonomiens ypperste forædling. I sin rene form en art kollektiv ejerskab, tilsat demokratisk ledelse, hvor profitten tilbageføres til alle, der skabte den undervejs. Sådan er de mest kendte deleøkonomiske virksomheder som fx GoMore, Uber og AirBnB langt fra organiseret. Nok er de identificeret som deleøkonomiske koncepter, men der er udelukkende forretningsmodellen, som udløser identifikationen, ikke ejerskabet.

Undersøgelse er foretaget i perioden november 2014 til februar 2015 primært i danske virksomheder.
Antal deltagerne virksomheder: 195 unikke svar

Ledende medarbejdere ønsker synlige værdier

En analyse Erhvervsfilosofi.dk har foretage  blandt 195 virksomheder viser, at ledende medarbejder forventer, at etik og moralske perspektiver jævnligt bør italesættes på alle ledelseslag. Det er altså ikke kun den absolutte topledelse, der skal synliggøre etik og moral for at styrke tilliden til og i organisationen. Tillid, etik og moral hører til på både operationelt, taktisk og strategisk niveau og er, ifølge undersøgelsen, ”meget vigtigt på alle ledelseslag” at det jævnligt bør italesættes. Analyseresultatet kan samtidig læses som en klar erkendelse af, at værdier løbende skal præsenteres i dagligdagen og ikke kun være et værdisæt på bagsiden af virksomhedens website.


Andelsejerskab i Arla styrkes

Det er populært blandt forbrugere at identificere sig med deleøkonomien. Den tendens vil Arla udnytte som en værdi gennem et nyt emballagemærke, der skal sikre at forbrugere har kendskab til den unikke andelsstruktur, som Arla er bygget på. Forbrugerne skal vide, at Arla er et andelsmejeri, som er ejet af landmænd. Tanken bag lanceringen af et nyt mærke skal introduceres på virksomhedens mejeriprodukter i hele Europa. Mærket skal samtidig gøre det lettere for forbrugere at støtte Arlas landmænd. Arla annoncerede i sidste uge et initiativ på tværs af sine europæiske hjemmemarkeder til fordel for andelsmejeriets ejere: landmændene. Et nyt emballagemærke kommer fra september til at præge mejeriets produkter, så det bliver lettere for forbrugerne at vide, at de støtter landmændene, når de lægger skummetmælk, fløde eller yoghurt fra Arla ned i indkøbskurven. Det nye mærke vil dukke op på de første Arla produkter i Danmark fra september måned og vil derefter blive introduceret på flere og flere af Arlas produkter i løbet efteråret.

Kritik af CBS´s kombinationsuddannelser i økonomi og filosofi

Rune Toftegaard Selsing, blogger ved Jyllands-Posten, kritiserer i meget hårde vendinger kombinationsuddannelserne på Copenhagen Business School. Han skriver på sin blog d. 31. juli i Jyllands-Posten bl.a., at: ”En anden mystisk fagkombination er erhvervsøkonomi og filosofi. I praksis er det imidlertid nærmest en ren uddannelse i filosofi, og det må siges at være en formildende omstændighed. Uddannelsen går for at være landets mest venstreorienterede, og her bliver de studerende udsat for de mest venstreekstreme filosoffer, der kan opdrives, såsom Zizek, Deleuze og Hardt og Negri. Når jeg taler med studerende herfra om de to store moderne retninger inden for filosofi – ’kontinental’ og ’analytisk’ – er det derfor en helt ny verden for dem. På overbygningen har de eksklusivt beskæftiget sig med den gakkede del af den kontinentale tradition og har ikke engang hørt om analytisk filosofi. Studiets guru, professor Ole Fogh Kirkeby, har offentligt udtalt, at han med studiet ønsker at uddanne socialister, og det forklarer jo et og andet. At det så foregår på ’Copenhagen Business School’ er en gåde; men måske ledelsen har en brillant, ironisk pointe med projektet.” Kritikken er blevet besvaret af både af Erhvervsfilosofi.dk og Copenhagen Business School´s Prodekan for uddannelse Sven Bislev, hvis modsvar kan læses her.

Ny rapport fra Deloitte om erhvervsliv og menneskerettigheder

At det står godt til med menneskerettighederne i Danmark er en velkendt historie. Men at vores selvtilfredshed ligefrem hæmmer vores evne til at åbne øjnene for, hvad der sker i resten af verden, er en af de overraskende konklusioner i en ny undersøgelse fra Deloitte. Om undersøgelsen siger partner i Deloitte Anne Mette Christiansen, at: “For mange danskere er menneskerettighederne et mere eller mindre eksotisk begreb, som man ikke rigtig behøver at tage stilling til. Vi er jo vant til, at der er styr på tingene i Danmark. Sådan er det bare ikke i det store udland. Derfor bliver danske virksomheder, der opererer med en global værdikæde, også nødt til at have et vågent øje på både leverandører og aftagere af deres produkter.”

Mandag Morgen følger Alternativet tæt

”Mandag Morgen har besluttet at tage Uffe Elbæks projekt alvorligt og følge det tæt – i håbet om, at det kan udfordre de gamle politiske systemer til nytænkning.” Sådan skriver Mandag Morgens Chefredaktør Erik Rasmussen i en leder fra d. 10 august. Heri argumenterer Erik Rasmussen for, at Alternativet er et nødvendigt parti: ”Enhver nation må nytænke, hvad ”nødvendighedens politik” handler om. En afgørende betingelse for at undgå uoverskuelige katastrofer er den politiske vilje til, nationalt og internationalt, at gøre op med økonomiske og politiske særinteresser, tage såvel videnskabens advarsler som FN’s udviklingsmål alvorligt og gøre dem til politiske mærkesager. I modsat fald pådrager de sig et tungt medansvar for de kommende år at forringe eksistensbetingelserne for nuværende og kommende generationer.” Skriver Erik Rasmussen.

Skriv et svar