[dropcap]K[/dropcap]orte erhvervsfilosofiske nyheder er et udpluk af aktuelle emner fra andre medier og aktører i ind og udland, hvori de erhvervsfilosofiske temaer, Ansvar, Omstilling og Værdier viser sig. De korte erhvervsfilosofiske nyheder indeholder udvalgte henvisninger til artikler, rapporter og analyser fra de seneste tre uger.

 

De fem største etiske historier, der vil definere det næste årti

The Guardian beskriver i en artikel fra 11 januar i år om fem etiske udfordringer som efter deres mening vil præge de næste mange år. Artiklen peger på Kinas kraftige forurening, der lukker skoler og ødelægger turismen, teknologiens indtog i psykologiens metoder til bl.a. at identificere depression, det industrielle landbrugs uhæmmede brug af antibiotika, der på sigt vil være en stor trussel for menneskeheden grundet stigning i antibiotikaresistens, transport af store mængder drikkevand, trods det at stadig flere mennesker hverdag lever med akut vandmangel i nogle områder og det kludetæppe af ugennemskuelige finansieringslogikker og modstridende lobbyinteresser, der gør det svært at gennemskue om klimaagendaen er i fremdrift.

[box]De korte erhvervsfilosofiske nyheder er en ikke-låst abonnementservice, som er gratis tilgængelig. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler på Erhvervsfilosofi.dk kan du oprette gratis adgang i syv dag ved at klikke her.[/box]

Det største udfordringer: World Risk Report fra World Economic Forum

World Economic Forum har op til mødet i Davos i denne måned (jan. 2016) udgivet den årlige Global Risks Report. Rapporten introduceres således: ”An increased likelihood for all risks, from the environmental to society, the economy, geopolitics and technology, looks set to shape the global agenda in the coming year, the World Economic Forum’s Global Risks Report 2016 has found. In this year’s annual survey, almost 750 experts assessed 29 separate global risks for both impact and likelihood over a 10-year time horizon. The risk with the greatest potential impact in 2016 was found to be a failure of climate change mitigation and adaptation. This is the first time since the report was published in 2006 that an environmental risk has topped the ranking. This year, it was considered to have greater potential damage than weapons of mass destruction (2nd), water crises (3rd), large-scale involuntary migration (4th) and severe energy price shock (5th).”

Flere anklager om uetisk adfærd i bilindustrien

Finans.dk skriver i artiklen “Renault er i frit fald efter razzia – og Fiat anklages for falske salg,” at: “Ifølge Bloomberg News har franske myndigheder ransaget adskillige af Renaults kontorer og beslaglagt computere som et led i efterforskningen af dieselskandalen i Volkswagen (…). Sagen om snydesoftware i Volkswagen har fået en lang række myndigheder og eksperter til at kræve, at bilbranchen kigges efter i sømmene. Det er den proces, som er i gang i flere lande netop nu.”

2 mio. soloentreprenører på EU´s arbejdsmarked

“Freelancere og iværksættere (solopreneurs) er hurtigt ved at blive en meget vigtig del af arbejdsmarkedet i EU. Men dem, der arbejder for sig selv har brug for bedre støtte fra de politiske beslutningstagere for at sikre at lovgivningen er klar, tilgængelig og ikke alt for byrdefuld, skriver Marco Torregrossa, generalsekretær i Det Europæiske Forum for uafhængige fagfolk.” Det skriver Euro Freelancers™, der også fastlår, at: The first step towards improving conditions is for solopreneurs to realise they are not alone.  2.3 million enterprises were created in 2012 across the EU, according to last month figures from Eurostat, and most of them (71%) had no employees. Solopreneurs represented 47% of all people employed in newly-born enterprises, making up the smallest of small businesses and the fastest growing segment of the EU labour market.

Bowie var også et forretningsgeni

“David Bowie vil blive husket for sin forbløffende musikalske karriere. Han arbejde indtil kort før sin død, hvor hans 25. studiealbum “Blackstar” udkom. Men han var også en økonomisk innovator. Han opfandt ”Bowie obligationer”, der tillod folk at investere i sin fremtidige indtjening. Obligationerne begyndte i handel i 1997 og rejste 35 mio. £ til Bowie, efter at de blev solgt til det amerikanske forsikringsselskab Prudential Insurance Inc.” Det skriver engelske Independent, der konkluderer om Bowie, at: ”Bowie Bonds gave investors impressive returns of 7.9 per cent, backed by future income from his back catalogue. Bowie got the money up front, but forfeited his royalties for the next ten years.”

Skriv et svar