[dropcap]K[/dropcap]orte erhvervsfilosofiske nyheder er et udpluk fra andre medier og aktører i ind og udland om aktuelle emner med fokus på ansvar, omstilling og værdier. De korte erhvervsfilosofiske nyheder indeholder udvalgte henvisninger til artikler, rapporter og analyser fra de seneste tre uger.


 

To pensionsselskaber valgte tobakken fra
Nasdaq Copenhagen accepterede i februar Scandinavian Tobacco Groups (STG) børsnotering, og dermed har private opsparere og professionelle investorer – herunder pensionskasser – nu mulighed for at placere økonomiske midler i en lovlig, men også kontroversiel tobaksindustri, der hvert år koster næsten 14.000 mennesker livet i Danmark. Der er generel opbakning til selskabet blandt de fleste institutionelle investorer, og flere har foretaget investeringer i forbindelse med børsnoteringen. Men ikke pensionsselskabet PKA og Lægernes Pensionskasse, der begge principielt har sortlistet tobaksindustrien og derfor ikke kan eller vil investere i Scandinavian Tobacco Group. (Fra Økonomisk Ugebrev)

Advarsel mod for høje forventninger til socialt ansvarlige virksomheder
Frankfurter Allgemeine har historien om skeptiske fagfolk overfor finansindustrien, der i stor stil har opdaget virksomhederne, der ønsker at gøre noget godt, som et attraktivt investeringsobjekt. “Vi lever mere og mere i en tid, hvor folk ønsker at investere med god samvittighed. De socialt ansvarlige virksomheder samler finansindustrien nu under kategorien “Impact investing”, så private penge mere målrettet end de “grønne” eller “bæredygtige” finansprodukter kan strømme ind i de socialt ansvarlige virksomheder”, skriver FAZ, og fortsætter: “Banker, fonde og formueforvaltere har enorme forventninger. Det såkaldte Global Impact Investment Network (GIIN) menes allerede at have anlagt 60 mia. dollar, prognoser taler om en mulig stigning til en billion i løbet af få år. Nu advares så, bl.a. i en analyse fra McKinsey, om et marked, der ikke fungerer rigtigt og om for høje forventninger til indtjeningen, der risikerer at presse de socialt ansvarlige virksomheder til at gå på kompromis med deres mission.” Men potentialet er der, understreges det, selv af de skeptiske (FAZ, Finanzen, 26.2.2016).

Syv lande introducerede grønne obligationer for 3,2 milliarder dollars
Syv lande – herunder Danmark – introducerede i 2015 såkaldte grønne obligationer for 3,2 milliarder dollars: ”Seven new countries joined the green bond market this year: Brazil, Denmark, Estonia, Hong Kong, India, Latvia, & Mexico. They jointly added $3.2bn green bonds to the market,” skriver www.climatebonds.net i denne oversigt.

[box]Korte erhvervsfilosofiske nyheder er en ikkelåst abonnementsservice, som er gratis tilgængelig. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler på Erhvervsfilosofi.dk, kan du oprette gratis prøveadgang i syv dage her[/box]

Data er det nye guld
I følge US-netværkspecialisten Cisco vil der i 2019 cirkulere fire gange den nuværende datamængde på internettet. Nærmere bestemt 2 zettabyte data per år – et tal med 21 nuller! Det amerikanske Gartner Inc., verdens førende it-analysevirksomhed,  forventer, at 25 milliarder genstande på det tidspunkt er forbundet med hinanden over nettet. Det beretter det tyske magasin Focus Money og konstaterer, at papirpenge, olie, bankaktier, Apple, råstoffer og valutaer m.v. snart vil være “relikvier fra stenalderen”. “Virksomheder, der vil være med til at skabe fremtiden, og som ønsker at være med forrest i feltet i erhvervslivet og på børsen, handler med en vare som intet menneske kan høre, smage, lugte eller berøre: data! Det er data, data, data, der er erhvervslivets nye guld”, konkluderer Focus Money (Focus Money nr. 8, 2016).

I en forskningsbaseret artikel i Journal of Business Ethics påviser fire forskere, at virksomheder med et højt niveau af CSR-processer har lavere kapitalomkostninger. ”Using a multi-variate regression framework that controls for firm-level characteristics as well as industry, year, and country effects, we find that the cost of equity capital is lower for firms with a high level of CER. Our evidence is robust to addressing endogeneity using instrumental variables and GMM, to using alternative proxies for the cost of equity capital, to accounting for noise in analyst forecasts, and to using alternative specifications. In addition, we find that the relation between environmental costs and equity financing costs holds across different legal, economic, and geo- graphic settings. Taken together, our findings consistently suggest that improving environmental responsibility reduces firms’ equity financing costs,” skriver forskerne i artiklen ”Corporate Environmental Responsibility and the Cost of Capital: International Evidence”, der er udgivet 9. februar 2016.

Fra et etisk problem til et andet
Moralsk pest eller kolera kunne man tænke i tilfældet (nu tidligere) miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. To etisk betændte sager, der begge handler om, hvorvidt etikken er i orden, får nemlig nye ansigter. I en pressemeddelse oplyser Erhvervsministeriet, at “Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen deltager i det kommende erhvervsfremstød sammen med kronprinseparret i Saudi Arabien i stedet for miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Miljø- og fødevareministeren er forhindret, da hun skal være til rådighed i forhandlingerne om en tillægsaftalen til fødevare- og landbrugspakken. Erhvervs- og vækstministeren skulle i forvejen deltage i den sidste del af rejsen i Qatar.”  Ja, værdierne sidder uden på tøjet i Miljø- og Fødevareministerriet. 

Skriv et svar