MENU
25. June 2018

Fokus på menneskerettigheder trækker Pandoras ESG-score op

God selskabsledelse bringer GN foran William Demant i ESG-rating

20. november 2016 !, Corporate, Erhvervsfilosofi.dk #14, 2016, årgang 2, ESG-analyse, Governance, Medarbejderetik

FLS: Toplederfokus på arbejdsmiljø giver bonus i ESG-vurdering

En helt ny strategi for arbejdsmiljø og implementering af et nyt system til ledelsesrapportering af sikkerhedsrelaterede hændelser og KPI’er har i kombination med toplederfokus på sikkerhedstræning af ledende medarbejdere haft direkte positiv indflydelse på cementvirksomheden FLSmidths ESG-rating. Det viser Erhvervsfilosofi.dks årlige ESG-peergruppeanalyse.

Selv om FLSmidth (FLS) stadig befinder sig et pænt stykke fra peergruppens CSR-frontløbere – finske Metso Corporation, tyske Heidelbergcement og indiske UltraTech – viser ESG-tallene for det danske C20-selskab en klar opadgående tendens.

FLSmidth har det seneste år især udviklet sig inden for kategorien ’employee’, der omfatter standarder og politikker for ulykker og sikkerhed samt træning og uddannelse i sikkerhedsprocedurer. Især subkategorien ’training, health and safety’ viser tænder: fra en score på 50 i starten af året til nu 56 i seneste opdaterede data fra juli 2016. Det er faktisk den højeste relative udvikling i en ESG-subkategori i peergruppen. De bedste frontløbere scorer dog stadig langt højere i samme subkategori med ratinger i den bedre halvdel af 60’erne.

De helt konkrete 2016-tal for antallet og omfanget af arbejdsulykker i FLS er endnu ikke tilgængelige, men allerede i 2015 viste FLSmidth fremskridt. I CSR-rapporten 2015 skriver selskabet blandt andet: ”2015 has seen an improvement in safety numbers highlighted by the lost-time injury frequency rate dropping to 1.8 and no fatalities.”

Et andet paramenter, der tæller i ESG-scoren, er, hvorvidt politikker for samfundsansvar, herunder arbejdsmiljøforhold, er forankret i topledelsen. Og her navngiver selskabet en direktør for området, ligesom sikkerheds- og arbejdsmiljøforhold eksplicit fremhæves i CEO Thomas Schulz´ aktionærbrev i årsrapporten: ”Continuing the top-down focus on safety, which sees a member of Group Executive Management appointed ‘Chairman of Safety’ for the year, Group Executive Vice President Brian Day took the lead for the Group’s overall safety programme.”

flskategoriudviking

FLSmidth´ ESG-udvikling alle kategorier 2014-2016 (Bemærk spring i ‘employees’ kategori i 2016)

I den samlede ESG-score er de gode indsatser i kategorien ’employee’ dog ikke nok til at trække selskabet op i superligaen af samfundsansvarlige virksomheder.

FLSmidths seneste opdaterede samlede ESG-score lyder på 53. Dermed er FLSmidth pænt over de 50, der er grænsen mellem en lav og høj score i udfaldsrummet mellem 0 og 100 i CSRhubs metodologi, som ligger til grund for denne peergruppeanalyse. Men relativt set rækker det kun til en samlet placering blandt alle 16.000 ratede virksomheder i 44-percentilen.

Samme placering gælder, når sammenligningen rettes mod alle globale virksomheder i branchen machinery manufacturing, mens det kun bliver til en svag plads i 19. percentil, når sammenligningen vurderes ud fra alle ratede danske virksomheder på portalen CSRhub.

FLSmidth er som mange andre danske virksomheder i C20-indekset dermed ganske godt ESG-ratet, men formår alligevel kun relativt på enkelte delområder at placere sig i toppen blandt de globale CSR-frontløbere.

Samlet set er der lang vej endnu for flere C20-selskaber, hvis de har tanker om at være blandt verdens bedste bæredygtige virksomheder i investorernes øjne.

Topscorer i dette års ESG peergruppeanalyse blandt FLSmidths konkurrenter er finske Metso Corporation, der ligner et stjerneskud blandt investorer med hang til samfundsansvar.

FLSmidth ESG Peergruppesammenligning

FLSmidth ESG Peergruppesammenligning

Metso scorer i alle tolv subkategorier over the tipping point på 50. I subkategorierne ’training, health and safety’ og ’environment policy and reporteing’ høster selskabet imponerende 72 ratingpoint. Samlet set er det med til at placere Metso Corporation blandt de 7 procent bedste virksomheder i verden ­– målt mod 16.000 virksomheder på CSRhub ­– og for industrien blandt de 12 procent bedste.

Bemærkelsesværdigt er det derfor også, at Metso kun lige kravler ind i 50-percentilen, når sammenligningen foretages på tværs af brancher mod alle finske virksomheder. En del af forklaringen er her, at finske virksomheder generelt klarer sig mere end godt på ESG-parametre. Erhvervsfilosofi.dk har belyst dette område i en tidligere artikel – ’Finske virksomheder bedst til at skabe bæredygtig værdi for investorerne’.

 

 

For at læse artiklen skal du logge ind eller oprette dig!

Kontakt os på 60216085 for et BUSINESS abonnement.

eller

INTRO

   

Tags: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *