[dropcap]K[/dropcap]orte erhvervsfilosofiske nyheder er et udpluk af aktuelle emner fra andre medier og aktører i ind og udland, hvori de erhvervsfilosofiske temaer, Ansvar, Omstilling og Værdier viser sig. De korte erhvervsfilosofiske nyheder indeholder udvalgte henvisninger til artikler, rapporter og analyser fra de seneste tre uger.


 

Den tyske regering overvejer at forbyde kontantbetalinger

Den tyske regering overvejer at forbyde kontantbetalinger på over 5000 Euro. Det er indgangen til udgangen. Politikerne, bankerne og Internet-industrien går efter helt at fjerne kontanterne. Det er et angreb på borgernes frihed, skriver tyske Handelsblatt i rubrikken ”WHAT’S RIGHT?” Og tilføjer: ”Når venstreorienterede politikere og højreorienterede efterretningsfolk, amerikanske Internet-koncerner og tyske storbanker er enige om et forbud, så bør man passe på. En mægtig alliance mod kontanter er ved at danne sig.” (Wenn linke Politiker und rechte Geheimdienstler, amerikanische Internetkonzerne und deutsche Großbanken sich mit einer Verbotsidee einig sind, dann sollte man aufpassen. Es formiert sich eine mächtige Allianz gegen das Bargeld.)

Erhvervslivet tager ikke planetens grænser alvorligt

Dagbladet Informations artikel  d. 3. februar, “Erhvervslivet tager ikke planetens grænser alvorligt,” konsoliderer en viden, mange nok havde i forvejen. Der er ikke meget nyt eller overraskende i at: ”Der produceres titusinder af bæredygtighedsrapporter i det internationale erhvervsliv. Men antallet af virksomheder, der bruger de økologiske grænser til at sætte konkrete rammer for forbrug, udledninger og produktvalg, er forsvindende.”  Men det er værd, at bemærke omfanget af problemet: “Antallet af virksomheder, der direkte anvender økologiske grænser til at fastsætte absolutte mål for ressourceforbrug, udledningsreduktion eller skift i produktportefølje, er forsvindende: 31 ud af de i alt 12.000 virksomheder med ansvarlighedsrapporter.” Skriver Information.

[box]”Korte erhvervsfilosofiske nyheder” er en ikke-låst abonnements-service, som er gratis tilgængelig. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler på Erhvervsfilosofi.dk kan du oprette gratis adgang adgang i 7 dage her[/box]

Årets Corruption Perception Index er udkommet

Transparency International Danmark oplyser, at den 27. Januar 2016 blev Transparency Internationals Corruption Perception Index (CPI) udgivet for året 2015. Danmark falder et point, men beholder sin “førsteplads” på listen bag Finland og Sverige. Til trods for den fine placering, bemærkes det at der har været store korruptionssager i de nordiske lande. Selvom de nordiske lande rangerer flot på listen, bemærkes det at der også her har været flere store korruptionssager. Danmark trækkes frem for sagen om bestikkelse af offentligt ansatte i Region Sjælland. Læs mere her.

Kampen om ansvaret for erhvervsfremstød i Saudi-Arabien

Debatten om meningen med og moralen i at gennemføre et erhvervsfremstød i Saudi-Arabien med deltagelse af danske virksomheder og selveste kongehuset har udviklet sig til en farce om hvem, der har ansvaret for den manglende etiske forståelse. TV2 citerer d. 4. februar 2016 Ritzau, der oplyser, at: ”Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er blevet mødt med kritik fra Socialdemokraterne for at tage på erhvervsfremstød i Saudi-Arabien med en række danske virksomheder og kronprinsparret. Men faktisk blev besøget planlagt under den tidligere SR-regering, der havde Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister. Det viser et svar fra udenrigsminister Kristian Jensen på et skriftligt spørgsmål fra Socialdemokraternes tidligere udviklingsminister og nuværende udenrigsordfører, Mogens Jensen (S).”

Rambøll hjælper EU med at kortlægge strukturer for aggressiv skatteplanlægning

Som det kan læses i Erhvervsfilosofi.dk #2 – 2016, årgang 2 er virksomhedernes skattespekulation det virksomhedsetiske område, som mest bekymrer befolkningerne (Måling foretaget i UK). EU har da også netop taget initiativ til at bekæmpe skatteunddragelse og sikre, at selskabsskat betales hvor værdien skabes. I den forbindelse har bl.a. Rambøll Management bidraget med rapporten ”Study on Structures of Aggressive Tax Planning and Indicators”. I indledningen kan man bl.a. læse: ”As a response to the increasing sophistication of tax planners in identifying and exploiting the legal arbitrage opportunities and the boundaries of acceptable tax planning, policy makers across OECD, G20 and EU countries have taken steps to ensure that taxation duly takes place where economic value is generated and where the economic activity is actually carried out.”

Revisorer anbefaler topledere Mindfulness

I en rapport fra The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), der er en af verdens største organisationer for revisorer og økonomer, anbefaler organisationen overraskende, at Mindfulness er den røde tråd som skal sikre at topledere kan navigere gennem den stigende kompleksitet. Det gælder, hævder ACCA, uanset hvilken ledelsesmodel og ledelsesstil som virksomheden helliger sig. ACCA skriver i rapporten bl.a., at: ”Responding to the current environment, a variety of different leadership models are emerging. The common thread to all these different models is Mindfulness (…). Traditional leadership training programmes have mostly focused on retrospective analysis of people’s behaviours or on setting visions and goals for the future. They are often one-time events and are mostly focused on intellectual skills. Training in mindful leadership on the other hand is looking at the whole human being. It is focused on working with behaviour and experience in the present moment.”

Skriv et svar