[dropcap]K[/dropcap]orte erhvervsfilosofiske nyheder er et udpluk fra andre medier og aktører i ind- og udland om aktuelle emner med fokus på ansvar, omstilling og etik. De korte erhvervsfilosofiske nyheder indeholder udvalgte henvisninger til artikler, rapporter og analyser fra de seneste tre uger.


Umuligt at få erstatning for virksomheders krænkelse på menneskerettigheder

Institut For Menneskerettigheder påpeger i bogen ”Kampen om Menneskerettighederne”, en helt central problemstilling om erhvervsliv og menneskerettigheder. Nemlig hvorvidt og i givet fald hvordan virksomheder skal reguleres i forhold til overholdelse af menneskerettigheder. I bogen, der er udkommet d. 9 . marts på Gads Forlag, kan man i kapitlet ”Har virksomheder ansvar for menneskerettigheder?” bl.a. læse: ”Det har indtil videre været umuligt at nå frem til enighed om, hvor meget virksomhedernes ansvar skal reguleres ved lov, og om det gælder deres aktiviteter i hjemlandet eller i udlandet. Det er kontroversielt, fordi hele området vedrører enorme finansielle interesser.” Og, at: ”På trods af at virksomheder altid skal overholde gældende lov (…) kan det være meget besværligt og endda umuligt for ofrene at søge og få erstatning for skader.” Desuden gør deres opmærksom på, at: ”Den meget inkluderende proces (standarder og initiativer, Red.) kan dog ikke kompensere for den manglende juridiske bindende effekt af alle de tiltag.” Erhvervsfilosofi.dk mener, at afsnittet bør læses af enhver ansvarlig erhvervsleder, der ytrer sig om menneskerettigheder og tillige huske at gøre opmærksom på, at på Institut For Menneskerettigheders gode pointer i samme ytring.
Anette Faye Jacobsen & Steven Jensen (red.) Kampen om menneskerettighederne
208 sider
Forlagets pris: 249,95 kr.

[box]Korte erhvervsfilosofiske nyheder er en ikkelåst abonnementsservice, som er gratis tilgængelig. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler på Erhvervsfilosofi.dk, kan du oprette gratis prøveadgang i syv dage her.[/box]

UN Global Compact og Global Reporting Initiative styrker samarbejdet

I forbindelse med femte GRI Global Conference har UN Global Compact og Global Reporting Initiative (GRI) indgået en såkaldt “Memorandum of Understanding”. I pressemeddelelsen kan man bl.a. læse at: ”In joining forces, the UN Global Compact, as the world’s largest corporate sustainability initiative and main United Nations initiative for engagement with the private sector, and GRI, as the global standard-setter for sustainability reporting and issuer of the most widely used sustainability reporting standards in the world, play an important role in shaping private sector contributions towards sustainable development and the SDGs.”

Regeringen har endelig opdaget deleøkonomien

Regeringen har fundet ud af, at deleøkonomien skaber vækst, og derfor skal den udbredes. Det betyder bl.a., at man vil oprette en ny hjemmeside, der klargør reglerne for for eksempel boligudlejning gennem Airbnb. Hold da helt op siger vi på Erhvervsfilsofi.dk, og tænker “sikke dog de kan” de der magthavere: “Regeringens samlede strategi for deleøkonomien vil blive offentliggjort i en samlet udgave i løbet af juni. Men Troels Lund Poulsen løfter nu sløret for dele af strategien, der blandt andet går ud på at skabe større klarhed om reglerne på området for de deleøkonomiske tjenester, herunder Airbnb, som danskerne – især i de store byer – i stigende grad bruger til at udleje deres hjem i kortere periode,” skriver dr.dk. Erhvervsfilosofi.dk afventer spændt på flere “afsløringer” og om strategien indholder andet en regelforklaringer. Lad os håbe på nogle større ambitioner!

Mangfoldighed i bestyrelsen har betydning for opkøb

I en helt anden sammenhæng end den netop aflsuttede “Women Deliver” – konference i København har forkere fra University of Notre Dame undersøgt næsten 3.000 virksomhedsopkøb i USA mellem 1998 og 2010. De opdagede, at jo større andel af kvindelige bestyrelsesmedlemmer, jo færre akkvisitioner gør virksomheden. Forskeren bag opdagelsen Proff. Craig Crossland udtaler til videnskabsmagasinet www.phys.org i forbindelse med undersøgelsen, at: “Groups comprised of distinct categories of people operate differently than groups where everyone shares similar characteristics. Diverse groups tend to engage in discussions that are more thorough, more contentious and more likely to identify problems with the topic at hand. Mergers and acquisitions can be beneficial for firms, but at least as often, they can destroy value. We think the boards with higher female representation are more likely to identify these challenges in a given deal, increasing the likelihood that it will be delayed or shelved entirely.”

Skriv et svar