[dropcap]A[/dropcap]nalyse: Dansk vindmølleindustri og shipping kan blive ramt hårdt, hvis Trump indtager Det Hvide Hus, vurderer erhvervsanalytikere.

Siden Erhvervsfilosofi.dk for et par måneder siden spurgte kvalificerede iagttagere – blandt andet Per Stig Møller – om erhvervslivets forventninger til en kommende US-præsident Donald Trump, er stemningen skiftet fra et træk på smilebåndet ad den flamboyante milliardær og realitystjerne til nu at tage ham alvorligt som kandidat til verdens mest magtfulde embede.

Mange af de adspurgte mener nu, at himmelstormeren Trump vil sætte en ære i at få gennemført nogle af de forslag, der skal forvandle USA fra en multikulturel global spiller med udbredt outsourcing til den ’hvide’ industrination, hans bagland foretrækker.

[quote float=”left”]Dansk vindmølleindustri og shipping kan blive ramt hårdt, hvis Trump indtager Det Hvide Hus[/quote]

Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, ser ligheder mellem den situation, som herskede før brexit, og situationen i USA før valget den 8. november.

”Det vigtigste i Trumps erhvervspolitik er den protektionistiske straftold og toldmure mod Kina, Mexico: ‘America first’. Det er farlige tiltag, da andre lande vil gøre det samme mod USA, som Trump agter at gøre mod dem. Der vil blive skabt en usikker situation, hvor det bliver alles kamp mod alle. Det er grundlæggende det, vi er bekymrede for. Hvis det sker, vil det betyde betydelige aktiekursfald, også i Danmark.

Når de fleste investorer tager valget afslappet, skyldes det, at de fleste regner med, at Hillary Clinton vinder. Omvendt kan situationen godt minde om brexit, hvor det ikke var den førende i meningsmålingerne, men outsideren, der vandt. Af samme årsag holder danske virksomheder et vågent øje med udviklingen i USA, hvor risikoen er større, end vi er vant til,” vurderer Jacob Graven til Erhvervsfilosofi.dk.

Dansk shipping kan blive ramt

Hvor det i sommer endnu var svært at hitte rede i, hvad erhvervsmanden – der effektivt har praktiseret det, der i organisationsteori hedder strategic ambiguity – egentlig vil, kommer der, i takt med at Trumps chancer for en outsidersejr øges, nu også langt om længe kommentarer fra store danske eksportorienterede aktører.

Mens Jacob Graven nævner vindmølleindustrien som et oplagt eksempel på en dansk sektor, som vil komme til at lide under Trump, en sektor, der 2015 eksporterede 55 procent af en omsætning på 87,9 milliarder kroner, er Danske Aktionærers direktør, cand.merc. Leonhardt Pihl, mere specifik: ”Med sin isolationistiske politik med mindre verdenshandel til følge vil en præsident Trump kunne ramme flere sektorer, ikke blot vindmølleindustrien, men også shipping, hvor især danske og europæiske interesser vil kunne blive ramt.”

[quote float=”right”]Det bliver alles kamp mod alle[/quote]

Leonhardt Pihl mener på linje med Jacob Graven, at aktionærer over en bred kam hælder til at tro på en Hillary Clinton-sejr. En Trump-valgsejr vil være ”overraskende meget større end brexit,” som den tidligere direktør for BRFkredit Bank udtrykker det.

Fra Vestas, der ifølge dagbladet Børsen 28. januar 2016 øgede sin amerikanske markedsandel fra 12 procent i 2014 til hele 33,4 procent og 22,3 milliarder kroner i omsætning i 2015, hed det i august, at vindmøllegiganten ikke frygter Trump og en tilbagetrækning af den amerikanske støtte til vindmølleejerne. Omvendt har Marika Frederiksson, finansdirektør i Vestas, også udtalt, at ”præsident Trump for USA’s skyld forhåbentlig ikke bliver en realitet,” for nu at citere Berlingske Business af 19. august 2016.

Hvor Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, samtidig konkluderede, at ”Trump som præsident med sikkerhed vil føre til fald i Vestas-aktien,” så har der skullet gå et par måneder, inden en samlet holdning har dannet sig.

Alm. Brand Kapitalforvaltnings investeringschef, David Sommer Kacenelenbogen, råder nu investorer til at sælge ud af aktierne: ”Vinder Donald Trump,” skriver Finans.dk den 7. oktober 2016, ”vil det ifølge flertallet af analytikerne skabe massive uroligheder på aktiemarkedet.” Underforstået, at banken tilråder sine kunder at reducere denne risiko.

A.P. Møller Mærsk og co.

Selv om Vestas er et dansk eksporteventyr i egen ret, så er den århusbaserede virksomhed stadig en novice i forhold til A.P. Møller Mærsk, der 2015 omsatte for 266 milliarder kroner. Hvis det seneste årsregnskab med kun 6,1 milliard kroner i overskud har været præget af faldende oliepriser og fragtrater, så bliver det dog matchet med, hvad der kan være i vente, hvis Trumps isolationistiske ’America first’-politik væsentligt reducerer den udvidede globale verdenshandel, som den danske gigant er promotor for.

[quote float=”left”]Restriktioner på varehandel sænker alt andet lige aktiviteten på det amerikanske marked[/quote]

Da vi kontaktede Danmarks Rederiforening og blev guidet rundt i telefonsystemet, var det første feedback på spørgsmålet, hvordan sektoren opfatter en mulig Trump-sejr: ”Det er noget, vi frygter!” Afsender var rådgiver Johan Moesgaard.

I en efterfølgende uddybning bekræfter underdirektør Jacob K. Clausen, Danmarks Rederiforening, med en vis diplomatisk finfølelse det negative perspektiv: ”Vi forventer ikke, at den nuværende fri adgang for danske rederiers skibe vil blive hindret, uanset om den ene eller anden kandidat bliver valgt. Men indføres der restriktioner på den generelle varehandel, sænker det alt andet lige aktiviteten på det amerikanske marked.”

USA er ifølge Danmarks Rederiforening dansk skibsfarts næststørste marked med 10 procent af den samlede omsætning, svarende til godt 20 milliarder kroner. De danske rederier alene tegner sig for omkring 20 procent af Danmarks samlede eksport.

Har Trump bidt sig fast som reel udfordrer

Trods massiv modstand fra toneangivende amerikanske (og europæiske) medier, har Donald Trump bidt sig fast som den udfordrer, der ikke blot har meningsmålinger til at kunne vinde, men også til at forvandle ’$torebror $am’, som digteren Dan Turéll kaldte supermagten.

Gennembruddet i Trumps kampagne ligger ifølge en undersøgelse foretaget af professor Thomas Patterson, Harvard University,[i] tilbage i sommeren og efteråret 2015, hvor de store medier – som en slags seertals- og oplagsmæssig anerkendelse af Trumps store underholdningsværdi – holdt tilbage med substantiel kritik af erhvervsmogulens tyndbenede politiske løsningsforslag. Især kabel-tv-stationerne tjente styrtende på dette uimodståelige politiske fænomen,” hedder det fra Informations korrespondent Martin Burchardt.

Ifølge politolog Evan Osnos, der ud fra interview med ledende amerikanske politikere, rådgivere og erhvervsfolk, har skrevet et 25-siders scenario til The New Yorker 26. september 2016 om, hvordan en Trump-regering vil komme fra start, så vil den radikalitet, der præger Trumps kampagne øjeblikkelig blive omsat til handling: ”Vi ønsker at forberede måske 25 præsidentielle dekreter, som Trump kan underskrive den første dag som præsident,” meddeler Trump-kampagnerådgiveren Stephen Moore.

[i] Harvard Gazette, 13.6.2016

Skriv et svar