[dropcap]R[/dropcap]ockwool International er det selskab i OMX Nasdaq Nordic Large Cap-indekset, som de seneste tre år har udviklet sig stærkest på de bæredygtige parametre miljø og klima, selskabsledelse, arbejdsmiljø og generelt samfundsengagement – samlet betegnet som ESG (environment, social og governance).

Det viser en analyse, som Erhvervsfilosofi.dk har udarbejdet på baggrund af data fra ESG-portalen CSRhub.com, der trækker oplysninger fra en lang række førende globale ESG-ratingbureauer og internationale rapporteringsorganer.

[quote float=”left”]Vi har løftet CSR-niveauet og anlagt en mere proaktiv tilgang til bæredygtighed[/quote]

Analysen viser, at Rockwool siden januar 2014 har løftet sin ESG-rating med 29,5 procent i seneste opdatering fra september 2016: fra en score på 44 i januar 2014 til en score på 66 i udfaldsrummet mellem 0-100. Det placerer den danske isoleringsvirksomhed i næsten samme bæredygtige superliga som større danske CSR-frontløbere som Novo Nordisk, Lundbeck, Vestas, Carlsberg, Nordea og Danske Bank, der alle over en årrække har været de absolut førende danske selskaber i Norden, hvad angår samfundsansvar målt på ESG-rating.

Rockwools head of group sustainability Anthony Abbotts genkender udviklingen i virksomhedens ESG-rating:

“Ja, vi genkender billedet, som jeres oversigt viser. Vi har løbende kontakt med prioriterede ESG-dataleverandører, som efterspørger informationer fra os. Stigningen i vores ESG-rating afspejler vores mangeårige indsats i forhold til bæredygtighed, blandt andet inden for energieffektivitet og cirkulær økonomi. Generelt har vi de seneste år løftet CSR-niveauet og har anlagt en mere proaktiv tilgang til bæredygtighed, ikke bare i vores kommunikation, men også på konkrete koncernmål og indsatser,” siger Anthony Abbotts, der samtidig påpeger, at Rockwool opfatter bæredygtighed som et stadig vigtigere konkurrenceparameter i forhold til både kunder og investorer.

[toggle title_open=”Close Me” title_closed=”Se oversigten over ESG-udvikling i large cap” hide=”yes” border=”yes” style=”white” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]%CODE2%[/toggle]

Aktiekursen i samme stigning som ESG-ratingen

Om det er en tilfældighed, at Rockwools aktiekurs i samme treårige periode ligeledes er steget med 30 procent, findes der ikke et endegyldigt svar på. Der har i tidens løb været mange indicier på, at der er en vis korrelation mellem en høj ESG-rating og en vis minimering af risiko for asymmetrisk information.

[quote float=”right”]Denne udvikling drives af en stigende accept af bæredygtigheds betydning for selskabernes forretning i dag og i morgen[/quote]

Pelle Pedersen, responsible investment analyst i pensionsselskabet PKA, anerkender sammenhængen.

“Institutionelle investorer gør i stigende grad brug af ESG-ratinger og screeninger for at forstå, i hvilken grad bæredygtighed bliver integreret i et selskabs forretning. Denne udvikling drives af en stigende accept af bæredygtigheds betydning for selskabernes forretning i dag og i morgen,” siger Palle Pedersen.

I seneste udgave af Finansforeningens publikation Finans/Invest behandles netop det emne. Her skriver head of SRI Søren Larsen fra Nykredit Asset Management i en analyse om sammenhængen blandt andet: ”De seneste år er konsensus om ESG og performance gået fra neutral, men lavere risiko til, at der er en sammenhæng mellem selskabers bæredygtige adfærd og afkast. Flere og flere når til denne konklusion.”

ESG-rating vs. aktiekurs udvikling Large Cap index (2014-2016)

Nærværende analyse viser, at der ikke blot kan konstateres en sammenhæng for Rockwools vedkommende, men også for Nordic Large Cap-indeksets kursudvikling og ESG-ratingens gennemsnitlige udvikling blandt fuldt ESG-ratede selskaber i indekset.

Statistisk er korrelationen for perioden beregnet til 0,66 (beregnet på månedstal), hvilket alt andet lige må betragtes som relativt høj. Når det er sagt, vil det uden tvivl være muligt at opstille andre scenarier, der kan påvise en lavere korrelation. Men faktum er, at stadig flere investorer og interessenter anerkender, at ESG-faktorer spiller en rolle i forhold til en aktiekurs og risikoniveau.

Copenhagen Airport og NKT i top-4

Også Copenhagen Airport og NKT Holding har fundet nåde hos ESG-ratingbureauer og har de seneste tre år gennemført samfundsansvarlige initiativer, der er blevet belønnet med stærke ESG-ratinger.

Copenhagen Airports ESG-rating har således løftet sig med 24,4 procent – fra 48 til 64 – og indtager dermed andenpladsen på Erhvervsfilosofi.dks opgørelse over nordiske large cap-selskabers bæredygtige udvikling over de sidste tre år. NKT Holding er med en stigning på 18,9 procent – fra 49 til 61 ESG-ratingpoint – at finde på listens fjerdeplads.

“Nu kender vi ikke de nøjagtige præmisser for ratingen, men vi er naturligvis glade for vores gode placering. Jeg vil dog gerne understrege, at vores ansvarlighedsindsats retter sig mod at skabe konkrete resultater snarere end fine placeringer i rankings,” oplyser kommunikationsdirektør i Copenhagen Airport Henrik Peter Jørgensen til Erhvervsfilosofi.dk.

Adspurgt om, hvilke årsager der bidrager til udviklingen, siger han: “I de seneste år har vi arbejdet med at integrere ansvarlighed i den måde, vi driver og udvikler Københavns Lufthavn på, og den måde, vi rapporterer på. Vi har blandt andet gennemført en omstrukturering af målene for vores ansvarlighedsarbejde og udarbejder nu årligt et decideret ikkefinansielt regnskab. Det er nok en af forklaringerne på den positive udvikling. Både på arbejdsmiljøområdet og energiområdet har vi præsteret  en stærk positiv udvikling. Vi har set et glædeligt fald i antallet af arbejdsulykker, og vi har med stor effekt gennemført energibesparelsesprojekter, blandt andet med grundvandskølingssystem og overgang til led-belysning, som har nedbragt CO2-udledningen per passager.”

Rockwool, Copenhagen Airport og NKT Holding har alle gennem de seneste tre år løftet sig til en placering meget tæt på den absolutte bæredygtige verdenselite alene ud fra ESG-tekniske vurderinger betragtet.

Dermed er selskaberne gode eksempler på, at børsnoterede virksomheder lige under de største multinationale børsnoterede virksomheder kan styrke den bæredygtige konkurrenceevne og eliminere risikoen for at blive fravalgt af investorer, som inkluderer ESG-kriterier i deres investeringsstrategier.

Samtidig er det naturligvis også et generelt signal til omverdenen om, at virksomhederne har påtaget sig et større ansvar for at rapportere på bæredygtige parametre, samt at CSR og god selskabsledelse bliver prioriteret.

Genmab i stærk udvikling, men stadig i lav rating

Blandt de virksomheder, som udvikler sig stærkest, finder vi også C20-selskabet Genmab.

Genmab har generelt endnu ikke set samfundsansvar som et strategisk forretningsområde og halter i forhold til andre C20-selskaber, herunder Novo Nordisk og Lundbeck, langt bagefter.

Genmab har øget sin ESG-rating med 15,8 procent, fra en score på 41 i 2014 til en score på 49 i 2016, og er dermed inde i en god gænge. Genmabs score er dog stadig i den beskedne afdeling lige under 50, som er tipping point i CSRhubs ratingmetode mellem en lav og en høj rating. Genmab har dermed stadig et stykke vej til en ESG-rating, der kan konkurrere med andre globale medicinalvirksomheder.

Det er naturligvis lettere at udvikle ESG-scoren fra et umodent niveau, end det er at flytte marginaler på et i forvejen højt niveau. Alligevel er det bemærkelsesværdig, at samfundsansvarligt fremtrædende Novo Nordisk, A.P. Møller Mærsk, Pandora og Vestas over de sidste tre år er faldet tilbage på ESG-ratingen. Alle er uden for top-10 med Novo Nordisk som den bedst placerede på en sekstendeplads.

På den aktuelle top-10-liste over bedste ESG-ratede nordiske large cap-virksomheder findes nu kun en danskbaseret virksomhed, nemlig Novozymes, som med en fremgang på 7,27 procent – fra en score på 61 i 2014 til en score på 67 i seneste opdatering – lige akkurat sniger sig ind på en tiendeplads.

Det er ligeledes værd at bemærke, at Lundbeck har overtaget Novo Nordisks CSR-frontløberimage blandt danske medicinalselskaber, samt at A. P. Møller Mærsk siden 2012 har været inde i en nedadgående trend, hvad angår ESG-vurderinger. Det billede ser ud til at fortsætte i den seneste opdatering.

GN Store Nord, Jyske Bank og Sydbank i bund

De største aktører i den finansielle sektor er kendt for stærke CSR-profiler, men svage indsatser blandt de mellemstore og mindre banker, som der er mange af i Danmark.

Blandt danske bundplaceringer finder vi ikke overraskende to banker: Jyske Bank og Sydbank. Begge bankers ESG-rating er fra et forvejen lavt ratingniveau faldet længere tilbage med henholdsvis 8,7 procent og 8,8 procent.

GN Store Nord har de seneste tre år heller ikke formået at udvikle den bæredygtige konkurrenceevne og er nu tæt på scoren 50, der er fordelingspunktet mellem en høj og en lav ESG-rating i CSRhubs metodologi.

GN Store Nord har ikke ønsket at kommentere udviklingen, mens det ikke har været muligt at få svar fra hverken Jyske Bank og Sydbank.

Siden 2014 har de danske C20-selskaber i gennemsnit øget deres ESG-rating med 4,01 procent mod de svenske S30-selskabers 3,30 procent og finske H15-selskabers 5,37 procent. De øvrige nordiske large cap-selskaber har til sammenligning fratrukket de største selskaber øget deres ratinger med 2,66 procent.

Erhvervsfilosofi.dk har tidligere beskrevet finske virksomhedernes evne til at udvikle en stærk konkurrenceevne på bæredygtige parametre, og det er da også tre finske selskaber, M-Real, Fortum og Nokia, der indtager top-3-placeringerne i forhold til den aktuelle rating fra september 2016. Både M-Real og Fortum har udviklet sig stærkt, mens Nokia beviser, at en høj score stadig kan øges væsentligt.

Skriv et svar