ESG-ratings bygger på store datamængder, der i digital form sætter ansvar og etik på formel. Vurderingerne bygger typisk på efterlevelse af internationale standarder og love, CSR-rapporter, kritiske hændelser og indrapporteringer fra ngo’er.
[quote float=”right”]ESG-ratings bygger på store datamængder, der i digital form sætter ansvar og etik på formel[/quote]ESG-ratingvirksomheder har de seneste par år indledt en kamp for at kunne levere de bedste ESG-data. Det har betydet konsolideringer med opkøb af mindre aktører, specialisering og ’’nichefisering’’, indgåelse af partnerskaber med finansielle informationsleverandører og udvikling af produkt- og ydelsespaletten. Årsagen er, at ESG-ratings i stigende grad indgår i investorers vurderinger og dermed får større betydning for, hvorhen kapitalen kanaliseres. Det får markedet til at vokse og fremstå mere og mere attraktivt. ESG-data og -ratings integreres i stadig flere investeringsprodukter og ydelser, eksempelvis proxy-voting, norm- og landerisikovurderinger, sektoranalyser og regnskabsvurderinger.
Som bekskrevet i Erhvervsfilosofis seneste udgivelse har Morningsstar, en af verdens førende leverandører af uafhængig investorinformation, indgået partnerskab med det fremadstormende hollandske Sustainalytics, der leverer ESG-ratings og sammenligninger. Partnerskabet bekræfter flere års kamp på markedet om at definere virksomhedsetik over for investorers stigende interesse. Partnerskabet er langtfra enestående, hvis man ser på de seneste år, som har budt på en række interessante opkøb og samarbejder, ligesom der generelt har været vækst i markedet.
Konsolideringerne har betydet, at markedet for ESG-rating ser ud til at koncentrere sig om en håndfuld fremstormende ratingbureauer, herunder Sustainalytics, mens større og bredere aktører som MSCI, og Thomson Reuters i en rum tid har kunnet tilbyde markedsaktører ESG-data og -vurderinger til at berige og kombinere med finansielle data.
[quote float=”left”]Globale dataleverandører og ESG-specialiserede ratingbureauer har i disse år travlt med at positionere sig [/quote]Det svenske ESG-ratingbureau Global Engagement Service (GES) ser ud til at være det mest benyttede blandt de større danske bankers investeringsselskaber. GES har kontor i København og melder om vækst og flere ansatte i 2015 end året før. Omsætningen har de senere år været støt stigende: 3,9 millioner US dollars i 2014 i forhold til 3,1 US dollars året før viser data fra virksomhedsdatabasen Orbis. GES har været længe i markedet, er stiftet af tidligere Greenpeace-folk og ESG-monitorerer omkring 18.500 virksomheder i verden for ESG-informationer. Ifølge Erhvervsfilosofis oplysninger betjener GES flere af Danmarks større investeringsselskaber, herunder Jyske Bank, Nykredit, Sydbank og BankInvest. Nordea og Danske Bank har valgt henholdsvis MSCI og Systainalytics som deres ESG-dataleverandør.
En af de største og første globale aktører på markedet, børsnoterede Thomas Reuters, investerede allerede tilbage i 2009 i virksomheden Asset4, der har specialiseret sig i rå dataleverancer af ESG-information. Thomson Reuters har med udgangspunkt i Asset4 siden lanceret en række sustainable, responsible and impact investing aktiebenchmarkindeks (SRI), der dækker aktier over både forskellige geografiske områder og forskellige brancher. Selskaberne i indeksene ESG-rates med baggrund i data fra Asset4, som har analyseret omkring 4.600 virksomheder verden over. Thomas Reuters, der årligt omsætter for 12,2 milliarder US dollars, sælger ESG-dataydelsen under navnet ESG Research Data.
Førnævnte Sustainalytics, der blandt andet tæller Danske Bank og Unipension på kundelisten, og hvis ESG-data også ligger til grund for Harvard Business Reviews kåring sidste år af Novo Nordisk´ ceo Lars Reiben Sørensen som ”verdens bedste topchef”, ser med sine 14 verdensomspændende kontorer – herunder sit nordiske kontor i København – og mere end 250 ansatte i 2015 mod 120 i 2014 også ud til at have momentum. Sustainalytics samarbejder blandt andet med Bloomberg og Global Compact og leverer desuden data til en række aktieindeks som The Jantzi Social Index og The STOXX Global ESG Leaders.
Tyske Oekom Research AG har ifølge oplysninger fra Orbis også oplevet støt stigende vækst de seneste år og fortsætter ifølge deres hjemmeside udviklingen af deres internationale aktiviteter.
Se oversigter over ESG-dataleverandører og -bureauer: