[dropcap]K[/dropcap]orte erhvervsfilosofiske nyheder er et udpluk fra andre medier og aktører i ind- og udland om aktuelle emner med fokus på ansvar, omstilling og værdier. De korte erhvervsfilosofiske nyheder indeholder udvalgte henvisninger til artikler, rapporter og analyser fra de seneste tre uger.


 

Alliance mod kontanter er ved at danne sig

Den tyske regering overvejer at forbyde kontantbetalinger på over 5.000 euro. Det er indgangen til udgangen. Politikere, banker og internetindustrien går efter helt at fjerne kontanterne. Det er et angreb på borgernes frihed, skriver Handelsblatt i rubrikken ”WHAT’S RIGHT?”. Og tilføjer: ”Når venstreorienterede politikere og højreorienterede efterretningsfolk, amerikanske Internetkoncerner og tyske storbanker er enige om et forbud, så bør man passe på. En mægtig alliance mod kontanter er ved at danne sig”.

Virksomheder længere tid om at undersøge whistleblowersager

Antallet af kalenderdage, det tager en organisation at gennemføre en undersøgelse og afslutte en sag anmeldt via en whistleblowerordning, er steget. Det fremgår af en analyse fra Navexglobal. Undersøgelsen er foretaget blandt 2.311 virksomheder. I analysen,  ”2016 Ethics & Compliance Hotline Benchmark Report,” fremgår det blandt andet: ”Case closure times continue to climb year over year. From a median of 32 days in 2011 to 46 days in 2015, case closure times continue to increase dramatically. That is a 44 percent increase in the last  five years. This is an ongoing and signicant concern given that the median reporting rate remained steady in 2015 at 1.3 reports per 100 employees. Best practice programs close their cases in an average of 30 days.”  Stigningen får Navex Global til at konkludere: ”The ongoing and signicant rise in case closure times is cause for concern, as a festering workplace issue can drag down morale, productivity and organizational culture.”

[box]Korte erhvervsfilosofiske nyheder er en ikkelåst abonnementsservice, som er gratis tilgængelig. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler på Erhvervsfilosofi.dk, kan du oprette gratis prøveadgang i syv dage her.[/box]

Er Indiens radikale CSR ”2-procents lov” effektiv?

Guardian Sustainable Business perspektiverer en af de mest radikale CSR-lovgivninger i verden. Der er tale om Indiens såkaldte 2-procents lov, der tvinger indiske virksomheder til at uddele 2 procent af deres årlige overskud til CSR-rettede formål. Guardian skriver blandt andet: ”Some say the change in law is also waking up corporate India to its wider social responsibilities. “The so-called 2% law has brought CSR [corporate social responsibility] from the fringes to the boardroom,” argues Bimal Arora, chair of the Delhi-based Centre for Responsible Business. “Companies now have to think seriously about the resources, timelines and strategies needed to meet their legal obligations.

Yet fears that companies would find ways of avoiding shelling out for good causes appear equally well-founded. A survey by accountancy firm KPMG found that 52 of the country’s largest 100 companies failed to spend the required 2% last year. A smaller proportion has gone further, according to an Economic Times investigation, allegedly cheating the system by giving donations to charitable foundations that then return the monies minus a commission.”

Panama Papers bliver massivt dækket

De lækkede Panama Papers fylder stort set samtlige medier i disse uger – også Erhvervsfilosofi.dk. Et overblik og et kernested at følge med i begivenhedernes gang er organisationen, der har lækket informationerne: International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). De opdater på denne side løbende historier affødt af det omfangsrige materiale.

Nye nøgletal for ESG-ansvarlighed

Økonomisk Ugebrev skriver: ”Siden 1990’erne har institutionelle investorer kunnet abonnere på ratings af ansvarlighed i de selskaber, de investerer i. Altså hvordan selskaberne håndterer deres vigtigste miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige (ESG) risici. Nu er tiden kommet, hvor investorernes egen ansvarlighed på disse områder bliver vurderet og offentliggjort. Der er hele tre nye internationale initiativer på området: En rating af mere end 21.000 internationale investeringsfonde fra MSCI ESG Research, en tilsvarende fra konkurrenterne Morningstar/Sustainalytics samt en ny handlingsplan fra PRI, som lægger op til, at organisationen fremover måske vil vurdere og offentliggøre, hvor ansvarligt de omkring 1.400 medlemmer investerer, når det gælder ESG.”

Mere konkurrence på markedet for erhvervsmedier

I politisk korrekt tone byder Erhvervsfilosofi.dk det nye medie Insidebusiness velkommen, når det udkommer til maj. Vi konstaterer med en vis ro, at ærindet ”blot” er, at ”fokus skal være på historier, som andre erhvervsfolk og virksomheder kan lære af og udvikle deres strategi og forretning efter.” Det udtaler i hvert fald stifter Peter Nyholm. Budskabet synes at virke bekendt,  ikke mindst i andre brancher, f.eks. konsulentindustrien. Investorerne bag garanterer dog, at de ikke vil presse mediet, hvis kritiske sager opstår. Insidebusiness ser med to tidligere Berlingske-journalister i spidsen samt ØK-formand Henning Kruse Petersen som aktionær seriøst ud. InsideBusiness skal drives i samarbejde med Ugebrevet Mandag Morgen, skriver Berlingske.

Skriv et svar